Wi-Fi 6: de nieuwe snelle wifi standaard

Sinds enige tijd zien we meer en meer info over Wi-Fi 6 opduiken. Dit is de nieuwe Wi-Fi update die betere doorvoersnelheden moet garanderen en meer gelijktijdige gebruikers dient te voorzien.

Hogere snelheid

Waar Wi-Fi 5 nog een maximum snelheid van 3,5 Gbps kon halen is dat voor Wi-Fi 6 opgetrokken naar 9,6 Gbps. Dit zou neerkomen op een maximale snelheid van 1200 MB/s. Al moet je niet denken dat je dit vlug zal halen aangezien we hier over theoretische snelheden spreken. Verder is het ook belangrijk welke snelheid je van je internet provider ontvangt. Hier geldt de regel van de zwakste schakel. Als je van je internet provider maar 200 mbps binnenkrijgt zal je met Wi-Fi 6 ook maximaal tegen die snelheid downloaden.

Meer gelijktijdige aparaten

De snelheid zou door een nieuwe manier van communiceren met de Wi-Fi 6 router wel gehaald kunnen worden door meerdere toestellen tegelijk. Nu merk je mogelijks dat wanneer meerdere apparaten op hetzelfde Wi-Fi netwerk zitten er een strijd ontstaat wie de beste verbinding heeft. Dit probleem zou met Wi-Fi 6 grotendeels verholpen zijn dankzij de nieuwe MU-MIMO- en OFDMA-standaard. Dit zou een mooie oplossing kunnen zijn voor bijvoorbeeld Wi-Fi in de trein waar vele gebruikers gelijktijdig zitten surfen.

Maar vaak hoef je de voordelen van Wi-Fi 6 zelfs niet zo ver te zoeken. In 2014, bij de voorstelling van de vorige Wi-Fi standaard waren er per huis gemiddeld 5 apparaten met het Wi-Fi netwerk verbonden. Vandaag de dag is dat aantal bijna verdubbeld naar 9 en verwacht men dat dit cijfer in de komende jaren snel zal stijgen omdat er steeds meer slimme huishoudapparaten gebruikt zullen worden. En die trend zien we vandaag al met slimme verlichting, termostaten, automatische rolluiken en zoveel meer.

Nog wat tijd nodig

Om gebruik te maken van de nieuwe Wi-Fi 6 standaard is ook nieuwe hardware vereist, te beginnen bij de router en access points. Er zijn voorlopig nog maar enkele routers die de nieuwe Wi-Fi 6 standaard ondersteunen en deze zijn op dit moment nog vrij duur. Ook zijn er nog maar een paar laptops die deze nieuwe Wi-Fi standaard ondersteunen en is de Samsung Galaxy S10 voorlopig de enige smartphone met ondersteuning.

Toch kan een Wi-Fi 6 router nu ook al voordelen hebben voor huishoudens met veel draadloos verbonden apparaten. Het verdelen van pakketjes via de MU-MIMO-standaard werk ook met Wi-Fi 5 toestellen. Je haalt dan nog niet de hogere snelheid, je hoeft de verbinding in ieder geval al niet meer te delen met andere apparaten zoals nu vaak het geval is.

Wil je weten hoe jouw Wi-Fi netwerk er aan toe is?